Analiza odluke - Chelleri i drugi protiv Hrvatske

Slika /slike/brod i more.jpg

Europski sud nije nadležan odlučivati o graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije

Ured zastupnika Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava pripremio je analizu odluke Chelleri i drugi protiv Hrvatske koja se tiče slovenskih ribara prekršajno osuđenih zbog ribarenja u Savudrijskoj vali. 

Slovenski ribari su tvrdili da ribarenje u Savudrijskoj vali nije predstavljao prekršaj prema hrvatskom pravu zato što nikada nisu prešli hrvatsku granicu niti ribarili u hrvatskome moru. Tvrdili su da je stoga došlo do povrede načela nema kazne bez zakona, zajamčenog člankom 7. Konvencije. Europski sud je odbacio njihove prigovore ističući da su morali moći znati da će njihovo ribarenje u Savudrijskoj vali predstavljati prekršaj temeljem mjerodavnog hrvatskog zakonodavstva. Naime, doseg hrvatskih morskih voda precizno je definiran u hrvatskom pravu (u Pravilniku o granicama u ribolovnom moru RH), hrvatski sudovi su i ranije utvrdili puno takvih prekršaja, a hrvatske vlasti još od 2014. slovenskim ribarima izdaju upozorenja da se nalaze u hrvatskim teritorijalnim vodama.

Dodatno, slovenski ribari su morali znati za općepoznatu činjenicu da Hrvatska ne priznaje da je morska granica između Hrvatske i Slovenije uspostavljena arbitražnom odlukom ad hoc arbitražnog suda formiranog temeljem Sporazuma o arbitraži između te dvije države. Naime, Hrvatska je 2015. diplomatskom notom obavijestila Sloveniju da ju smatra odgovornom za jednu ili više bitnih povreda Sporazuma o arbitraži te je obavijestila arbitražni sud o svojoj odluci o prestanku tog Sporazuma zbog nepovratnog gubitka kredibiliteta arbitražnog postupka i nikada nije inkorporirala odluku Arbitražnog suda u svoj pravni poredak.
 
S tim u vezi, Europski sud je istaknuo da nije na njemu da odlučuje o valjanosti hrvatskog okončanja primjene Sporazuma o arbitraži, nadležnosti Arbitražnog suda niti o valjanosti i pravnim učincima arbitražne odluke jer su to pitanja međunarodnog javnog prava koja nisu u nadležnosti tog Suda.
 
Analiza je dostupna u rubrici Sudska praksa - Praksa Europskog suda za ljudska prava u odnosu na Republiku Hrvatsku pod člankom 7. Konvencije, te u rubrici Sudska praksa - Analize presuda i odluka - Nema kazne bez zakona.  


Pisane vijesti