Prva odluka ESLJP-a u predmetu vezanom za COVID-19

Slika /slike/virus.jpg

Podnositelj zahtjeva ne smatra se žrtvom povrede Konvencije i njegov prigovor da su mu mjerama koje je Republika Hrvatska poduzela u sprečavanju širenja pandemije COVID-19 povrijeđena ljudska prava odbačen je kao nedopušten

Europski sud za ljudska prava je 1. rujna 2022. objavio odluku o nedopuštenosti zahtjeva u predmetu Magdić  protiv Hrvatske utvrdivši da je njegov zahtjev nedopušten.  
 
Podnositelj zahtjeva tvrdio je pred Europskim sudom da mu je Republika Hrvatska mjerama koje je poduzela na početku izbijanja pandemije COVID-19 kako bi spriječila njezino širenje povrijedila pravo na slobodu vjeroispovijedi, pravo na slobodu okupljanja te pravo na slobodu kretanja.
 
Europski sud prihvatio je argumentaciju zastupnice da zahtjev podnositelja predstavlja actio popularis te da se stoga podnositelj ne može smatrati žrtvom povrede Konvencije. Naime, podnositelj zahtjeva pred Europskim sudom nije iznio informacije o svojoj osobnoj situaciji niti je pokazao kako su točno mjere Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske utjecale ili mogle izravno utjecati na njega.
 
Stoga je taj Sud zaključio da podnositelj zahtjeva općenito prigovara odlukama Stožera civilne zaštite o protupandemijskim mjerama, smatrajući da su njihovim donošenjem njemu automatski povrijeđena konvencijska prava. Posljedično, Sud je utvrdio da takav zahtjev podnositelja predstavlja actio popularis te je nedopušten.
 
Ova odluka je konačna i dostupna na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc)  na engleskom jeziku, a nakon prijevoda bit će objavljena na web stranici Ureda zastupnice.
 
Za sve dodatne informacije molimo obratiti se na adresu elektronske pošte ured@zastupnik-esljp.hr  ili broj telefona 01/6444 600.

Pisane vijesti