Posjet predstavnika Odbora ministara Vijeća Europe u vezi izvršenja presuda Europskog suda za ljudska prava

  • Slika /slike/Ministarstvo unutarnjih poslova.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Dana 4. i 5. listopada 2022. u radnom posjetu Republici Hrvatskoj bili su predstavnici Tajništva Odbora ministara Vijeća Europe (OMVE) i to gđa Clare Ovey, voditeljica resora nadležnog za nadzor nad izvršenjem presuda Europskog suda za ljudska prava sa suradnicima koji neposredno rade na hrvatskim predmetima u Odjelu za izvršenje presuda Europskog suda.
    
Svrha navedenog posjeta bila je upoznati predstavnike Tajništva OMVE s načinom na koji funkcionira proces izvršenja presuda Europskog suda u Hrvatskoj i razmotriti otvorena pitanja u izvršenju presuda tog Suda s nadležnim tijelima i zastupnicom Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava, koja ujedno i koordinira sva hrvatska tijela u postupku izvršenja presuda tog Suda u Hrvatskoj.
 
Tijekom navedenog posjeta gđa Ovey i njezini suradnici sastali su se s predstavnicima Ustavnog suda, Vrhovnog suda Republike Hrvatske na čelu s predsjednikom tog suda mr.sc. Radovanom Dobronićem i suradnicima, s Glavnom državnom odvjetnicom gđom Zlatom Hrvoj-Šipek i njezinim suradnicima, s potpredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova dr.sc. Davorom Božinovićem i predstavnicima Ravnateljstva policije, s ministrom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine g. Ivanom Paladina, s Pučkom i Pravobraniteljicom za djecu kao i s članovima Nezavisnog mehanizma nadzora postupanja policijskih službenika MUP-a u području nezakonitih migracija i međunarodne zaštite te s članovima Stručnog savjeta za izvršenje presuda Europskog suda za ljudska prava.
 
Nakon dobivenog uvida u način na koji postupaju hrvatska tijela u izvršenju presuda Europskog suda, a to je putem međuresornog i međuinstitucionalnog tijela – Stručnog savjeta koji objedinjuje predstavnike sudbene i izvršene vlasti te DORH-a i Ustavnog suda, a po potrebi i drugih tijela, predstavnici OMVE su istaknuli takav pristup kao jednu od najboljih praksa u Europi.

Ujedno, predstavnike OMVE zanimale su mjere koje hrvatska tijela poduzimaju u cilju izvršenja presuda Europskog suda, posebice presuda u pojačanom nadzoru. Ministar Paladina predstavio je mjere koje ministarstvo poduzima radi izvršenja presude Statileo protiv Hrvatske (tematika zaštite prava vlasništva vlasnika stanova u kojima žive zaštićeni najmoprimci), dok su ministar Božinović i predstavnici Policije kao i Državnog odvjetništva predstavili radnje koje poduzimaju u izvršenju presude M.H. i drugi protiv Hrvatske (prva presuda Europskog suda protiv Hrvatske koja se odnosi na migrante).

Zastupnica je obavijestila delegaciju da je sukladno njihovom prijedlogu, prvi Akcijski plan u predmetu M.H i dr. koji sadržava informacije o dosada poduzetim individualnim mjerama i dijelu općih mjera dostavljen Tajništvu OMVE u zadanom roku, a neposredno prije njihovog posjeta, dok će detaljni akcijski plan uslijediti naknadno. Dodatno, zastupnica je navela da je u međuvremenu obitelji H. isplaćena i pravična novčana naknada dosuđena presudom Europskog suda.  

Pisane vijesti