Odluka o nedopuštenosti zahtjeva - Radičanin i drugi protiv Hrvatske

Zahtjev podnesen zbog navodno neučinkovite istrage ubojstva počinjenog nakon VRA „Oluja“ je nepravovremen

Dana 19. svibnja 2015. g. Europski sud za ljudska prava donio je odluku o nedopuštenosti zahtjeva koji su g. Dragan Radičanin, gđa Danica Beneta, gđa Nedjeljka Čuturilo i gđa Dragica Martinović podnijeli tom Sudu protiv Republike Hrvatske, radi navodne neučinkovitosti istrage ubojstva njihovog oca u kolovozu 1995. godine.
 
Podnositelju su prigovarali da institucije Republike Hrvatske nisu provele učinkovitu istragu ubojstva njihovog oca, koja je ubijen 1995. godine na području Selakove Poljane nakon Vojno-redarstvene akcije „Oluja“.
 
Sud je utvrdio da su podnositelji 2000. godine prijavili nestanak svog oca hrvatskim vlastima, te da nakon provođenja određenih izvida, nakon 2003. godine nije bilo napretka u istrazi.
Sud je istaknuo da su vojne operacije prestale u kolovozu 1995. godine, a da podnositelji žive u Hrvatskoj gdje su se mogli izravno obratiti tijelima nadležnima za istragu. Međutim, nema dokaza da su podnositelji raspitivali o tijeku istrage.
 
Imajući u vidu protek vremena od smrti oca podnositelja zahtjeva, činjenicu da nakon 2003. godine nisu poduzeti nikakvi konkretni koraci u istrazi te da se nisu pojavile nove informacije koje bi podnositeljima dale nadu da će istraga imati učinkovite rezultate, Sud je zaključio da su podnositelji puno prije 2012. godine, kada su podnijeli zahtjev Sudu, morali biti svjesni da istraga u ovom predmetu ne daje rezultate.
 
Protiv ove odluke nije dopušteno niti jedno pravno sredstvo te je ona konačna danom donošenja.
 
Odluka su dostupna na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku, a bit će prevedena na hrvatski jezik, te objavljena na web stranici Ureda zastupnice (www.vlada.hr/ured-zastupnika).
 
Za sve dodatne informacije molimo obratiti se na adresu elektronske pošte ured@zastupnik-esljp.hr ili broj telefona 01/4878-100.

Pisane vijesti | Obavijest o novoj presudi/odluci ESLJP