Nova presuda - Pajić protiv Hrvatske

Diskriminacija po osnovi seksualne orijentacije

Europski sud za ljudska prava je dana 23. veljače 2016. donio presudu kojom je utvrdio povredu čl. 14. (zabrana diskriminacije) u vezi s čl. 8. (pravo na zaštitu privatnog i obiteljskog života) Konvencije, zbog toga što je Republika Hrvatska prilikom postupanja povodom zahtjeva gđe Pajić za privremeni boravak u Republici Hrvatskoj u svrhu spajanja obitelji, postupila diskriminatorno.
 
Naime, gđa Pajić (inače bosanska državljanka) je tijekom 2011. godine, PU Sisačko-moslavačkoj podnijela zahtjev za privremeni boravak u Republici Hrvatskoj u svrhu spajanja obitelji. Navela je kako se već nekoliko godina nalazi u stabilnoj istospolnoj vezi s partnericom iz Hrvatske koja prema njezinom mišljenju predstavlja obitelj te kako se želi privremeno preseliti kod nje. PU Sisačko-moslavačka je odbila podnositeljičin zahtjev uz obrazloženje da sukladno važećem Zakonu o strancima, istospolna zajednica ne predstavlja obitelj. Uz isto obrazloženje, Upravni sud u Zagrebu je u upravnom sporu odbio podnositeljičinu tužbu. Na posljetku, Ustavni sud Republike Hrvatske odbacio je podnositeljičinu ustavnu tužbu uz obrazloženje da podnositeljica nije iskoristila pravno sredstvo predviđeno važećem Zakonom o suzbijanju diskriminacije.
 
Činjenica da su podnositeljica i njezina djevojka bile u vezi već nekoliko godina te da su se redovno posjećivale bila je Europskom sudu dovoljna da utvrdi  kako se podnositeljica i njezina djevojka nalaze u stabilnoj vezi koja potpada pod konvencijski pojam obitelji.
 
Nadalje, Europski sud je istaknuo kako je važeći Zakon o strancima diskriminatoran jer predviđa različito postupanje između istospolnih i heteroseksualnih parova, zbog toga što je pravo na privremeni boravak u RH u svrhu spajanja obitelji isključivo rezervirano za heteroseksualne parove.
 
Povrh toga, Europski sud je istaknuo kako domaća tijela prilikom postupanja po zahtjevu za privremeni boravak nisu u dovoljnoj mjeri ispitala podnositeljičinu situaciju već su se automatizmom pozvala na odredbe Zakona o strancima iz kojih proizlazi da istospolna zajednica ne predstavlja obitelj.
 
Za utvrđenu povredu konvencijskog prava, Sud je podnositeljici dodijelio pravičnu naknadu u iznosu od 10.000,00 EUR.
 
Ova presuda još nije konačna. Ista će postati konačna ukoliko niti jedna od strana u postupku, u roku od tri mjeseca od dana objave presude ne podnese zahtjev za preispitivanje presude pred Velikim vijećem. Nakon konačnosti predmet će se nalaziti u postupku izvršenja pred Odborom ministara Vijeća Europe.
 
Ova presuda je dostupna na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc)  na engleskom jeziku, a nakon prijevoda bit će objavljena na web stranici Ureda zastupnice.
 
Za sve dodatne informacije molimo obratiti se na adresu elektronske pošte ured@zastupnik-esljp.hr  ili broj telefona 01/4878-100.

Pisane vijesti | Obavijest o novoj presudi/odluci ESLJP