Nova presuda - Bosiljevac protiv Hrvatske

Slika /slike/Halja i cekic.jpg

Podnositelj nije imao pošteno suđenje u postupku za priznanje prava na obiteljsku mirovinu

Europski sud za ljudska prava (dalje: Europski sud) je dana 28. ožujka 2023. donio, a dana 18. travnja 2023. objavio presudu kojom je utvrdio povredu prava na pošteno suđenje zbog procesnih nedostataka u postupku za priznanje podnositeljevog prava na obiteljsku mirovinu.
 
Podnositelj zahtjeva od četvrte godine života boluje od cerebralne paralize. Nakon smrti oca, njegova majka je nadležnoj službi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Osijeku podnijela zahtjev za priznanje prava podnositelju zahtjeva na obiteljsku mirovinu. Sukladno tada relevantnom zakonu, dijete je imalo pravo na obiteljsku mirovinu nakon smrti roditelja ako ga je taj roditelj uzdržavao do svoje smrti te ako je dijete potpuno nesposobno za bilo kakav rad.
 
Podnositeljev zahtjev je odbijen jer su nadležna tijela smatrala da kod njega ne postoji tzv. opća nesposobnost za rad. Njegovu upravnu tužbu odbio je Visoki upravni sud RH. Ustavni sud RH je odbacio njegovu ustavnu tužbu.
 
Podnositelj je pred Europskim sudom prigovarao da su upravni postupak i upravni spor bili nepošteni zbog toga što on nije učinkovito sudjelovao u postupku izrade drugostupanjskog vještačenja, a nije mu ni bilo omogućeno da se na to vještačenje očituje.
 
Europski sud je primijetio da je prvi vještak u svom nalazu naveo da je pregledao podnositelja u predvorju ustanove, zbog čega nije mogao točno utvrditi podnositeljevo zdravstveno stanje. U drugostupanjskom upravnom postupku, vještak je svoj nalaz i mišljenje temeljio samo na medicinskoj dokumentaciji te taj nalaz nije bio dostavljen podnositelju zahtjeva. Prema ocijeni Europskog suda, niti jedan od tih nalaza i mišljenja nije sadržavao obrazložene razloge za ocjenu da kod podnositelja ne postoji tzv. opća nesposobnost za rad. Te procesne nedostatke nije ispravio ni Visoki upravni sud RH, smatrajući ih nebitnim za pravilno rješavanje podnositeljevog zahtjeva.
 
Europski sud je utvrdio povredu prava na pošteno suđenje i podnositelju zahtjeva dosudio 4.000 eura nematerijalne štete te 650 eura za troškove postupka.  
 
Ova presuda je konačna i dostupna na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku, a nakon prijevoda bit će objavljena na web stranici Ureda zastupnika.
 
Za sve dodatne informacije molimo obratiti se na adresu elektronske pošte ured@zastupnik-esljp.gov.hr ili na broj telefona 01/6444 600. 

Pisane vijesti