Nova presuda - A i B protiv Hrvatske

Slika /slike/a i b.jpg

Država je provela učinkovitu istragu navoda o seksualnom zlostavljanju djeteta

Dana 20. lipnja 2019. g. Europski sud za ljudska prava (dalje u tekstu: Europski sud) je u predmetu A i B protiv Hrvatske presudio da Republika Hrvatska nije povrijedila procesne obveze koje proizlaze iz čl. 3. (zabrana mučenje i nečovječnog postupanja i kažnjavanja) i 8. (pravo na privatni i obiteljski život) Konvencije a koje se odnose na provođenje učinkovite istrage temeljem navoda o seksualnom zlostavljanju djeteta.

Predmet se odnosio na učinkovitost istrage povodom navoda prve podnositeljice A da je njen bivši suprug C seksualno zlostavljao njihovo zajedničko dijete, djevojčicu B tada staru četiri i pol godine, koje zlostavljanje se dogodilo u trenucima kada je djevojčica bila kod oca na susretima i druženju. 

Nakon dojave majke, policija je počela provoditi kriminalističku obradu i poduzimati sve potrebne radnje. Dijete je odmah odvedeno pedijatru na pregled te dječjem psihologu. Na djevojčici nisu utvrđene ozljede koje bi ukazivale na spolno zlostavljanje. Psiholog također nije utvrdio znakove traume ili zlostavljanja djeteta. Međutim, tim stručnjaka koji je pregledao dijete utvrdio je da je dijete emocionalno zlostavljano od strane majke, te su preporučili da oba roditelja idu na savjetovanje. Policija i nadležno državno odvjetništvo proveli su još niz  radnji ispitivanja svjedoka te provođenja vještačenja od strane stručnjaka te su u konačnici u prosincu 2014. godine obustavili istragu uz utvrđenje da djevojčica nije bila seksualno zlostavljana od strane oca. Nadležni centar za socijalnu skrb odredio je nadzor nad roditeljskom skrbi za oba roditelja koji se još uvijek provodi.

Nakon što je započeo postupak pred Europskim sudom, isti je zatražio od HOK-a radi očuvanja najboljeg interesa djeteta da se djetetu u tom postupku postavi posebni zakonski zastupnik, a ne da ga zastupa majka.

Europski sud je, tijesnom većinom sa četiri glasa naprema tri, utvrdio da Republika Hrvatska ima odgovarajući zakonodavni i pravni okvir za postupanje po navodima o (seksualnom) zlostavljanju djece, te da hrvatski kazneni zakon izričito propisuje zlostavljanje djeteta kao teži oblik kaznenog djela. Nadalje, Europski sud je utvrdio da su državna tijela, u okolnostima ovog konkretnog predmeta, pravilno primijenila ovaj zakonodavni okvir, uvažavajući posebnu ranjivost djeteta i činjenicu da je ovaj predmet sagledan multidisciplinarno, od strane tima stručnjaka iz različitih područja koji su donijeli zaključak da nije bilo seksualnog zlostavljanja. Također, država je naložila provođenje više psiholoških i psihijatrijskih testiranja i vještačenja prije donošenja konačnog zaključka.

Europski sud je  stoga zaključio da državna tijela nisu povrijedila Konvenciju te da je provedena istraga učinkovita u smislu čl. 3. i čl. 8 Konvencije.

Ova presuda još nije konačna. Postat će konačna ukoliko niti jedna od strana u postupku u roku od tri mjeseca od dana objave presude ne podnese zahtjev za preispitivanje presude pred Velikim vijećem.

Presuda je dostupna na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku, a nakon prijevoda bit će objavljena na web stranici Ureda zastupnice (www.vlada.hr/ured-zastupnika).
Za sve dodatne informacije molimo obratiti se na adresu elektronske pošte ured@zastupnik-esljp.hr ili broj telefona 01/4878-100. 

Pisane vijesti | Obavijest o novoj presudi/odluci ESLJP