Nova odluka o nedopuštenosti zahtjeva - Krizmanić protiv Hrvatske

Zahtjev je nedopušten uvažavajući vremensku granicu nadležnosti Europskog suda i rokove za podnošenje zahtjeva

Dana 11. prosinca 2014. g. Europski sud za ljudska prava donio je odluku o nedopuštenosti zahtjeva u predmetu Krizmanić protiv Hrvatske.
 
U navedenom predmetu podnositelj zahtjeva prigovarao je da su mu domaća nadležna tijela povrijedila pravo na mirno uživanje vlasništva (čl. 1. Protokola br. 1. uz Konvenciju) jer mu nije omogućeno da otkupi stan u kojem živi, a koji mu je bio dodijeljen na privremeno korištenje kao službeni stan u tzv. „cestarskoj kući“. Također je prigovarao da mu je povrijeđeno pravo na suđenje u razumnom roku (čl. 6. st. 1. Konvencije) zbog predugog trajanja parničnog postupka u kojem se raspravljalo o njegovom zahtjevu za kupnju stana.
 
Europski sud prihvatio je prigovore Republike Hrvatske o tome da prigovori koje iznosi podnositelj u pogledu pitanja prava na kupnju stana izlaze izvan okvira vremenske nadležnosti Europskog suda. Naime, Sud je u mnogobrojnim ranijim odlukama utvrdio da može razmatrati samo one odnose koji su nastali nakon što je tužena država ratificirala Konvenciju. Uvažavajući činjenicu da je o zahtjevu podnositelja za kupnju stana pravomoćno odlučeno u travnju 1997. g., a da je Republika Hrvatska ratificirala Konvenciju u studenom 1997. g., Europski sud je zaključio da prigovori podnositelja u pogledu čl. 1. Protokola br. 1. uz Konvenciju izlaze izvan okvira njegove vremenske nadležnosti radi čega je iste proglasio nedopuštenim rationae temporis.
 
Što se tiče prigovora o povredi prava na suđenje u razumnom roku, i ovdje je Europski sud prihvatio argumentaciju Republike Hrvatske o tome da je ovaj prigovor podnesen Sudu izvan roka od šest mjeseci od konačne odluke domaćih tijela. Naime, zadnja odluka o ovom pitanju bila je odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske od 17. veljače 2006. g., dok je zahtjev Sudu podnesen 30. svibnja 2011. g., dakle, izvan roka od šest mjeseci.
 
Ovom je odlukom spor u predmetu Krizmanić protiv Hrvatske konačno riješen, jer nema mogućnosti žalbe na istu. Odluka je dostupna na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku, a nakon prijevoda bit će objavljena na web stranici Ureda zastupnika.
 
Za sve dodatne informacije molimo obratiti se na adresu elektronske pošte ured@zastupnik-esljp.hr ili broj telefona 01/4878-100.


Pisane vijesti | Obavijest o novoj presudi/odluci ESLJP