Nova odluka o nedopuštenosti - Tomić protiv Hrvatske

Slika /slike/novi čekić.jpg

Zahtjev vlasnika kuće za odmor u Dalmaciji koji je prigovarao nelegalnoj gradnji susjeda je nedopušten

Europski sud za ljudska prava (dalje: Europski sud) je dana 4. lipnja 2024. donio, a dana 27. lipnja 2024. objavio odluku o nedopuštenosti podnositeljevog zahtjeva.
 
Podnositelj je vlasnik kuće za odmor u Dalmaciji. Njegovi susjedi su 2006. godine dovršili izgradnju svoje kuće na zemljištu pored podnositeljevog. U kolovozu 2008. godine podnositelj je prijavio susjede zbog nezakonite gradnje. Građevinski inspektor je utvrdio da su susjedi izgradili kuću bez da su prethodno ishodili konačnu građevinsku dozvolu te je naložio njeno rušenje.
 
Podnositeljevi susjedi nisu postupili po naredbi građevinskog inspektora već su početkom 2012. godine pokrenuli upravni postupak radi legalizacije kuće te je njihov zahtjev usvojen te kuća legalizirana.
 
U međuvremenu, 2010. godine, podnositelj je pokrenuo parnični postupak protiv Republike Hrvatske radi naknade štete. Tvrdio je da zbog nezakonitog i nepravilnog rada građevinske inspekcije, koja nije pravovremeno srušila kuću njegovih susjeda, on i njegova obitelj ne mogu mirno i opušteno boraviti na svojoj terasi.
 
Nakon što je podnositeljev tužbeni zahtjev pravomoćno odbijen, on je podnio ustavnu tužbu u kojoj je tvrdio da je izgradio kuću za odmor, no u istoj se ne može odmarati jer nema mir i privatnost, a na njegovu nekretninu dopiru buka, dim, slivne vode i pogledi susjeda.
 
Razmatrajući te prigovore kroz prizmu prava podnositelja na privatan i obiteljski život, Ustavni sud je odlukom većine sudaca odbio njegovu tužbu.
 
Pred Europskim sudom, podnositelj je pak tvrdio da mu je, zbog propusta nadležnih vlasti da izvrše nalog za rušenje kuće susjeda, povrijeđeno pravo na mirno uživanje vlasništva te da mu je uslijed „divlje gradnje“ znatno umanjena i tržišna vrijednost nekretnine. 
 
U tom kontekstu, Europski sud je prihvatio argument zastupnice Republike Hrvatske pred tim Sudom da je podnositelj isticao različite prigovore pred Ustavnim sudom te Europskim sudom, odnosno da nije pružio priliku Ustavnom sudu da razmotri njegov prigovor vlasničko-pravnog karaktera prije nego što se obratio Europskom sudu.
 
Europski sud je ocijenio da je podnositelj prigovarao istom skupu činjenica pred oba suda, konkretno, neizvršenju naloga za rušenje kuće. Međutim, njegovi pravni argumenti su bili drugačiji, odnosno temeljili su se na različitim pravima koja jamči Konvencija. Stoga je ocijenio da odluka Ustavnog suda da podnositeljeve prigovore razmotri isključivo kroz prizmu prava na privatan i obiteljski život ne razotkriva nikakve naznake arbitrarnosti te je odbacio podnositeljev zahtjev kao nedopušten.
 
Ova odluka je konačna i dostupna na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku, a nakon prijevoda bit će objavljena na web stranici Ureda zastupnika.
 
Za sve dodatne informacije molimo obratiti se na adresu elektronske pošte ured@zastupnik-esljp.gov.hr ili na broj telefona 01/6444 600.

Pisane vijesti