Analiza presude - Vučković protiv Hrvatske

Slika /slike/analize.jpg

Zamijenivši kaznu zatvora radom za opće dobro domaći sud propustio je osigurati da spolno nasilje koje je podnositeljica pretrpjela dobije odgovarajući odgovor

Ured zastupnika pripremio je analizu presude Vučković protiv Hrvatske u kojoj je Europski sud utvrdio da Republika Hrvatske nije primjereno odgovorila na spolno nasilje koje je pretrpjela podnositeljica zahtjeva.
 
Europski sud je naglasio kako države članice imaju pozitivnu obvezu zaštititi žrtve silovanja i teškog seksualnog zlostavljanja što uključuje i obvezu izricanja kazni koje će biti razmjerne težini počinjenog kaznenog djela. Također, svoje odluke o kazni sudovi moraju detaljno obrazložiti.
 
Slijedom navedenog, odluka Županijskog suda u Varaždinu da zatvorsku kaznu zamijeni blažom kaznom, radom za opće dobro, bez navođenja odgovarajućih razloga i ne vodeći računa o interesima žrtve, predstavlja propust Republike Hrvatske da primjereno odgovori na spolno nasilje koje je podnositeljica pretrpjela.

Analiza je dostupna u rubrici Sudska praksa - Praksa Europskog suda za ljudska prava u odnosu na Republiku Hrvatsku pod člancima 3. i 8. Konvencije, te u rubrici Sudska praksa - Analize presuda i odluka. 

Pisane vijesti