Analiza presude - Vlahov protiv Hrvatske

Slika /slike/palešćak.jpg

Domaći sudovi nisu dostatno obrazložili kaznenu osudu sindikalnog povjerenika koji je odbio učlaniti 15 carinskih službenika u svoj sindikat

Ured zastupnika pripremio je analizu presude Vlahov protiv Hrvatske u kojoj je Europski sud utvrdio povredu članka 11. Konvencije jer miješanje u podnositeljevo pravo na slobodu udruživanja nije bilo nužno u demokratskom društvu.

Europski sud je istaknuo da članak 11. Konvencije ne štiti samo slobodu radnika da biraju hoće li se pridružiti određenom sindikatu ili ne, već i slobodu sindikata da bira svoje članove. U ovom predmetu domaći sudovi nisu dostatno obrazložili kaznenu osudu podnositelja zahtjeva koji je odbio učlaniti 15 carinskih službenika u svoj sindikat te nisu ispitali sve relevantne okolnosti predmeta u svjetlu načela utvrđenih u sudskoj praksi Europskog suda.

Analiza je  dostupna u rubrici Sudska praksa - Praksa Europskog suda za ljudska prava u odnosu na Republiku Hrvatsku pod člankom 11. Konvencije, te u rubrici Sudska praksa - Analize presuda i odluka.

Pisane vijesti