Analiza presude - J.I. protiv Hrvatske

Slika /slike/pp 1.20.jpg

Nadležna tijela nisu provela učinkovitu istragu navoda podnositeljice o ozbiljnim prijetnjama njezinom životu

Ured zastupnika pripremio je analizu presude J.I. protiv Hrvatske u kojoj je Europski sud presudio da je podnositeljici zahtjeva, mladoj Romkinji koja je bila žrtva kaznenog djela silovanja, povrijeđen čl. 3. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda jer nadležna hrvatska tijela nisu provela učinkovitu istragu njezinih navoda o ozbiljnim prijetnjama njezinom životu. 

Europski sud je smatrao da su nadležna tijela, svjesna posebne ranjivosti podnositeljice zbog njezina spola, etničkog podrijetla i trauma iz prošlosti, trebala na njezine prijave reagirati brzo i učinkovito. Međutim, nadležna tijela nikada nisu ozbiljno pokušala sveobuhvatno sagledati podnositeljičin predmet, uključujući obiteljsko nasilje kojemu je prethodno bila izložena, što je potrebno u ovoj vrsti predmeta
 
Analiza je dostupna u rubrici Sudska praksa - Praksa Europskog suda za ljudska prava protiv Republike Hrvatske pod odgovarajućim člankom Konvencije, te u rubrici Sudska praksa - Analize presuda i odluka.


Pisane vijesti