Analiza presuda Tabak i Zaklan

Slika /slike/analize.jpg
Ured zastupnika pripremio je analize presuda Tabak protiv Hrvatske te Zaklan protiv Hrvatske.

U presudi Tabak, podnositelj je prigovorio nedostatku nepristranosti vještakinje koja je sudjelovala u parničnom postupku, a na čijem nalazu i mišljenju su domaći sudovi temeljili svoje odluke. Po provedenoj analizi, Europski sud je utvrdio da je podnositelj imao mogućnost učinkovito sudjelovati u postupku te pravovremeno istaknuti prigovor nepristranosti vještakinje, a što je propustio učiniti. Slijedom navedenog nije došlo do povrede prava na pošteno suđenje.

S druge strane, povredu prava na mirno uživanje vlasništva Europski sud je utvrdio u presudi Zaklan protiv Hrvatske. U citiranom predmetu, Europski sud je u kontekstu sukcesije bivše SFRJ razmatrao odgovornost Republike Hrvatske za štetu koja je podnositelju, kao hrvatskom državljaninu, nastala oduzimanjem novčanih sredstava koju su izvršile vlasti bivše države na hrvatskom teritoriju. Imajući na umu da je za neke druge kategorije pojedinaca pronađeno rješenje, poput štediša zagrebačke podružnice Ljubljanske banke kojima je Hrvatska otplatila veliki dio „stare“ devizne štednje, kao i činjenicu da podnositelj više od 30 godina nije mogao ostvariti povrat privremeno oduzetih novčanih sredstava, Europski sud je zaključio da je podnositelju povrijeđeno pravo na mirno uživanje vlasništva.  
  
Analize su dostupne u rubrici Sudska praksa - Praksa Europskog suda za ljudska prava u odnosu na Republiku Hrvatsku pod odgovarajućim člankom Konvencije, te u rubrici Analize presuda i odluka.

Pisane vijesti