Analiza odluke o nedopuštenosti - J.Č. protiv Hrvatske

Slika /slike/pp 1.20.jpg

Očigledno neosnovan zahtjev majke koja je odbila cijepiti svoje dijete u skladu s Programom obveznog cijepljenja

Ured zastupnika pripremio je analizu odluke J.Č. protiv Hrvatske u kojoj je Europski sud proglasio nedopuštenim zahtjev podnositeljice koja je prigovarala povredi članaka 6., 7. i 8. Konvencije tvrdeći da je sudska praksa hrvatskih sudova u pogledu sankcioniranja roditelja koji odbijaju cijepiti svoju djecu bila nedosljedna, da je bilo nepredvidljivosti u primjeni zakonodavstva u tom pogledu, te da joj je povrijeđeno pravo na poštovanje privatnog i obiteljskog života zbog osude u prekršajnom postupku. 
 
Europski sud je ponovio svoje stajalište iz presude Vavřička i drugi protiv Češke, ističući da se ne može smatrati nerazmjernim da država od osoba kojima cijepljenje predstavlja vrlo malu opasnost za zdravlje, zahtijeva da prihvate tu univerzalnu zaštitnu mjeru pri upisu djece u predškolsku ustanovu, a u ime socijalne solidarnosti i radi dobrobiti ranjive djece koja se ne smiju cijepiti.
 
Analiza je dostupna u rubrici Sudska praksa - Praksa Europskog suda za ljudska prava protiv Republike Hrvatske pod odgovarajućim člankom Konvencije, te u rubrici Sudska praksa - Analize presuda i odluka.
 


Pisane vijesti