Dvije nove presude - Arps protiv RH i Bašić protiv Hrvatske

Europski sud za ljudska prava je dana 25. listopada 2016. donio dvije nove presude protiv Hrvatske.
 
U presudi Arps protiv RH, Europski sud je utvrdio povredu tužiteljičinog prava na obranu i pošteno suđenje u kaznenom postupku. Naime Županijski sud u Bjelovaru nije tužiteljicu i njenog branitelja pozvao na sjednicu vijeća koje je odlučivalo o njenoj žalbi, iako su oni to tražili. Za povredu tih prava Europski sud je tužiteljici dosudio iznos od 1.500,00 eura na ime nematerijalne štete.
 
U presudi Bašić protiv RH, Europski sud je utvrdio povredu tužiteljevog prava na poštivanje privatnog života zato što istražni sudac Županijskog suda u Zagrebu nije obrazložio rješenje kojim je USKOK-u odobrio snimanja tužiteljevih telefonskih razgovora s drugim osobama koje se sumnjičilo za krijumčarenje droge. Za povredu tog prava Europski sud je tužitelju dosudio iznos od 7.500,00 eura na ime nematerijalne štete.
 
Presude još nisu konačne. Iste će postati konačne ukoliko niti jedna od strana u postupku, u roku od tri mjeseca od dana objave presude ne podnese zahtjev za preispitivanje presude pred Velikim vijećem. Nakon konačnosti predmeti će biti u postupku izvršenja pred Odborom ministara Vijeća Europe.
 
Obje presude su dostupne na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku, a nakon prijevoda bit će objavljena na web stranici Ureda zastupnice.
 
Za sve dodatne informacije molimo obratiti se na adresu elektronske pošte ured@zastupnik-esljp.hr ili broj telefona 01/4878-100.

Pisane vijesti | Obavijest o novoj presudi/odluci ESLJP