Nova presuda ESLJP – Cvetković protiv RH

Povreda prava na pošteno suđenje zbog neobrazložene presude hrvatskog suda 

Dana 22. rujna 2022. Europski sud za ljudska prava (dalje: Europski sud) objavio je presudu kojom je utvrdio povredu čl. 6. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda zbog neobrazložene presude domaćeg suda.
 
Predmet spora pred Europskim sudom odnosio se na (ne)poštenost građanskog postupka koji se vodio između privatnih stranaka u vezi s isplatom novčanog iznosa (kapare). Kupac stana se u predugovoru obvezao podnositeljici zahtjeva (prodavateljici) uplatiti 11.000 eura na ime kapare, no zbog skrivenih nedostataka stana odbio je potpisati glavni ugovor. U tužbi je od podnositeljice tražio povrat uplaćenog iznosa. Općinski sud je u cijelosti odbio tužbeni zahtjev, a kupac je podnio žalbu smatrajući da je prvostupanjski sud pogrešno zaključio da su stranke ugovorile kaparu, budući da je uplaćeni iznos bio samo predujam kupovne cijene. Županijski sud u Zadru preinačio je presudu i naložio je podnositeljici da isplati tužitelju iznos od 11.000 eura, navodeći da je došlo do raskida pravnog posla (predugovora), te da u situaciji kada je jedna strana ispunila ugovor u cijelosti ili djelomično, ta strana ima pravo dobiti ono što je dala.  
 
Podnositeljica zahtjeva prigovorila je temeljem članka 6. stavka 1. Konvencije da presuda drugostupanjskog suda nije imala odgovarajuće obrazloženje i da je bila u suprotnosti sa sudskom praksom Vrhovnog suda republike Hrvatske o tom pitanju.
 
Europski sud je zaključio da je u ovom predmetu odlučujuća pravna priroda plaćenog iznosa (dio ugovorne cijene ili kapara). Nadalje, primijetio je da je drugostupanjski sud preinačio presudu pritom zanemarujući jasne i precizne tvrdnje podnositeljice zahtjeva iznesene tijekom cijelog postupka kao i izričitu odredbu u predugovoru, te nije dao nikakav odgovor koji se tiče pravne prirode spornog iznosa. Europski sud je naveo da njegov zadatak nije ispitati je li plaćanje o kojemu je riječ u ovom predmetu doista bila kapara ili ne, već je na nacionalnim sudovima da utvrde pravnu prirodu te isplate. Međutim, drugostupanjski sud je iznio tvrdnje koje su bile očito netočne, bez davanja odgovora na središnji pravni problem, slijedom čega domaći postupak nije bio pošten u skladu sa zahtjevima čl. 6. stavka 1. Konvencije.
 
Europski sud nije dosudio naknadu štete i sudskih troškova jer podnositeljica nije specificirala svoj zahtjev u tom pogledu.
 
Ova presuda je konačna, te je dostupna na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku, a nakon prijevoda bit će objavljene na web stranici Ureda zastupnika. Za sve dodatne informacije molimo obratiti se na adresu elektronske pošte ured@zastupnik-esljp.hr  ili broj telefona 01/6444 600.

Pisane vijesti