Analiza odluke - Slovenija protiv Hrvatske

Europski sud nije nadležan ispitati međudržavni zahtjev kojim se prigovara povredi temeljnih ljudskih prava pravne osobe koja nije „nevladina organizacija“

Ured zastupnika pripremio je analizu odluke Slovenija protiv Hrvatske u kojoj se Europski sud proglasio nenadležnim za razmatranje međudržavnog zahtjeva koji je Slovenija podnijela radi navodnih povreda niza temeljnih ljudskih prava Ljubljanske banke d.d.
 
U ovoj odluci Europski sud je prvi puta opisao odnos između čl. 33. i 34. Konvencije te je jasno utvrdio da se međudržavni zahtjev temeljem čl. 33. Konvencije ne može koristiti za zaobilaženje pojedinačnog zahtjeva na temelju čl. 34. Konvencije. Naime, međudržavni zahtjev, isto kao i pojedinačni, može se koristiti samo za zaštitu fizičkih ili pravnih osoba koje uživaju temeljna ljudska prava i slobode zajamčene Konvencijom. Drugim riječima, članak 33. Konvencije ne dopušta državi podnositeljici zahtjeva da brani ljudska prava pravne osobe koja se ne bi mogla smatrati „nevladinom organizacijom“ i stoga ne bi imala pravo podnijeti pojedinačni zahtjev u skladu s čl. 34. Konvencije.

Europski sud je zaključio da Ljubljanska banka ne uživa dovoljnu institucionalnu i poslovnu neovisnost od države te ju se stoga ne može smatrati „nevladinom organizacijom“ u smislu čl. 34. Konvencije. Sukladno tome, čl. 33. Konvencije ne ovlašćuje Europski sud da ispita međudržavni zahtjev u kojem se navodi povreda bilo kojeg prava iz Konvencije u odnosu na Ljubljansku banku. 

Analiza je dostupna u rubrici Sudska praksa - Praksa Europskog suda za ljudska prava protiv Republike Hrvatske pod odgovarajućim člancima Konvencije, te u rubrici Sudska praksa - Analize presuda i odluka.

Pisane vijesti