Reagiranje na netočne informacije objavljene u Novom listu od 19. listopada 2017.

NETOČNA INFORMACIJA O TUŽBAMA SRPSKIH PODUZEĆA

Dana 19. listopada 2017. godine u dnevnim novinama „Novi list“ na stranici 3. objavljen je tekst pod naslovom „Srpske tvrtke potražuju od Hrvatske imovinu vrijednu 1,8 milijardi eura“ koji sadrži netočne informacije.
U tekstu se navodi kako je srpsko poduzeće Investbanka u stečaju podnijelo 2015. godine tužbu Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, radi povrata imovine u Hrvatskoj. Nadalje, navodi se i da će Europski sud u iduća dva mjeseca o toj tužbi donijeti svoju odluku.
Takva informacija je netočna.
Naime, da bi Europski sud za ljudska prava mogao odlučiti o osnovanosti bilo čije tužbe, taj Sud prije donošenja odluke o tužbi obavještava tuženu državu, u ovom slučaju Republiku Hrvatsku o postojanju te tužbe. Europski sud traži od tužene države da odgovori na tužbu, točnije da se očituje o dopuštenosti i osnovanosti tužbe. Tužena država ima pravo odgovora na tužbu i odgovora na odgovor tužitelja na navode sadržane u očitovanju države-odgovoru na tužbu.    
Riječ je o pravilima sudskog postupka pred Europskim sudom za ljudska prava, koja se uvijek i neizostavno primjenjuju.
Do današnjeg dana zastupnica Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava nije zaprimila obavijest Europskog suda o postojanju tužbe poduzeća Investbanka u stečaju protiv Republike Hrvatske. Sukladno tome, nije zaprimila niti zahtjev suda da Republika Hrvatska na tu tužbu odgovori.
Osim toga, postojanje te tužbe nije zabilježeno niti u službenoj bazi podataka Europskog suda za ljudska prava (dostupnoj na www.hudoc.echr.coe.int).
Prema tome, netočna je informacija da će Europski sud u idućim danima donijeti svoju odluku o osnovanosti takve navodne tužbe.

Pisane vijesti