Nove analize

Biagini protiv Hrvatske i Zelenika protiv Hrvatske

Ured zastupnika Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava (dalje: Ured zastupnika) pripremio je analizu presude Biagini protiv Hrvatske te odluke o nedopuštenosti Zelenika protiv Hrvatske.

U predmetu Biagini protiv Hrvatske Europski sud je presudio da je obveza plaćanja carinskog duga zbog privremenog uvoza jahte bila nerazmjerna i protivna članku 1. Protokola br. 1 uz Konvenciju. Naime, hrvatske vlasti su ispitivale samo zakonitost postupanja podnositelja zanemarivši druge čimbenike poput činjenice da je iznos duga koji je podnositelj morao platiti bio značajan, da nije bilo dokaza da je podnositelj jahtu komercijalno koristio te da nisu postojale prepreke da se carinski dug naplati izravno od vlasnika jahte.

U predmetu Zelenika protiv Hrvatske Europski sud je odlučio da je promjena prakse Ustavnog suda vezano uz dopuštenost ustavne tužbe nakon stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama ZPP-a (NN 80/2022) bila razumno predvidljiva, a obveza podnošenja revizije prije ustavne tužbe nije predstavljala nerazmjerno ograničenje prava na pristup sudu. Stoga je podnositeljev prigovor zbog povrede prava na pristup sudu odbacio kao očito neosnovan. Budući da podnositelj nije iskoristio reviziju kao raspoloživo pravno sredstvo Europski sud je njegove ostale prigovore istaknute zbog povrede članka 3. i 8. Konvencije proglasio nedopuštenima zbog neiscrpljivanja domaćih pravnih sredstava.

Predmetne analize presude i odluke dostupne su u rubrici Sudska praksa - Praksa Europskog suda za ljudska prava pod odgovarajućim člankom Konvencije, te u rubrici Sudska praksa - Analize presuda i odluka.

Pisane vijesti