Nova odluka o nedopuštenosti - Blažević protiv Hrvatske

Zahtjev dioničarke Croatia banke Europskom sudu nedopušten jer je podnesen izvan šestomjesečnog roka

Dana 27. lipnja 2024. Europski sud za ljudska prava (dalje: Europski sud) objavio je odluku u predmetu Blažević protiv Hrvatske u kojoj je utvrdio da je zahtjev podnositeljice nedopušten jer je podnesen izvan šestomjesečnog roka.
 
Prigovori podnositeljice odnosili su se na Odluku Vlade Republike Hrvatske od 23. rujna 1999. o sanaciji i restrukturiranju Croatia banke d.d. Zagreb kojom su povučene i poništene dionice podnositeljice zahtjeva.
 
Podnositeljica je pred Europskim sudom prigovarala da su joj povrijeđena vlasnička prava zajamčena člankom 1. Protokola br. 1. uz Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda (dalje: Konvencija) te pravo na pristup sudu zajamčeno čl. 6. Konvencije.
 
Europski sud je utvrdio da je punomoćniku podnositeljice zahtjeva, odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske dostavljena dana 2. studenog 2018., dok je ona podnijela svoj zahtjev Europskom sudu dana 14. svibnja 2019., dakle više od šest mjeseci kasnije. Zbog nepoštivanja šestomjesečnog roka, Europski sud je zahtjev podnositeljice proglasio nedopuštenim.
 
 Ova odluka je konačna i dostupna na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku, a nakon prijevoda na hrvatski jezik, bit će dostupna na web stranici Ureda zastupnika Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava.
 
Za sve dodatne informacije molim obratiti se na adresu elektronske pošte ured@zastupnik-esljp.gov.hr ili broj telefona 01/6444 600.

Pisane vijesti