Nova presuda - Hrvatin protiv Hrvatske

Bivšoj ravnateljici  Doma za psihički bolesne odrasle osobe povrijeđeno pravo na pristup sudu jer nije mogla učinkovito osporiti odluku o svom razrješenju

Dana 25. lipnja 2024. Europski sud za ljudska prava (dalje: Europski sud) objavio je presudu u predmetu Hrvatin protiv Hrvatske u kojoj je utvrdio da je podnositeljici povrijeđeno pravo na pristup sudu (čl. 6. Konvencije) u upravnom sporu koji je pokrenula protiv odluke kojom je razriješena dužnosti ravnateljice Doma za psihički bolesne odrasle osobe (dalje u tekstu: Dom).
 
Nakon što je inspekcijskim nadzorom utvrđeno više nepravilnosti u radu Doma, tadašnje Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi (dalje u tekstu: Ministarstvo) naložilo je provođenje mjera radi otklanjanja tih nepravilnosti. Podnositeljica zahtjeva, tada ravnateljica Doma, i upravno vijeće Doma, djelomično su postupili po naloženim mjerama smatrajući da je inspekcija prekoračila svoje ovlasti. Ministarstvo je zbog nepostupanja po naloženim mjerama utemeljenima na inspekcijskom nalazu, podnositeljicu razriješilo dužnosti ravnateljice Doma.
 
Podnositeljica je pred Europskim sudom prigovarala da joj je protivno čl. 6. Konvencije onemogućeno učinkovito sudsko preispitivanje upravne odluke kojom je razriješena s dužnosti ravnateljice, da sud nije poštovao načelo jednakosti oružja u pogledu predlaganja dokaza, da nije bila saslušana pred sudom te da je odluka suda nedovoljno obrazložena.
 
Europski sud je utvrdio da je zakonitost naloženih mjera koje su se temeljile na inspekcijskom nalazu bila odlučujuća za odlučivanje o razrješenju podnositeljice. Budući da je Visoki upravni sud Republike Hrvatske smatrao da nije ovlašten ispitivati zakonitost tih mjera jer je taj postupak već bio pravomoćno okončan, zakonitost naloženih mjera nikada nije bila predmet sudskog preispitivanja.
 
U toj situaciji, budući da je podnositeljica bez svoje krivnje bila onemogućena učinkovito osporiti odluku o svom razrješenju pred domaćim sudom, Europski sud je utvrdio da joj je povrijeđeno pravo na pristup sudu.
 
Ostale prigovore temeljem čl. 6. Konvencije koje je podnositeljica iznijela, Europski sud nije razmatrao jer je smatrao da su apsorbirani prigovorom povrede prava na pristup sudu.
 
Europski Sud je podnositeljici dodijelio iznos od 6.000 EUR na ime neimovinske štete, te iznos od 2.130 EUR na ime troškova postupka pred Europskim sudom. Preostali dio zahtjeva za pravednu naknadu podnositeljice, Europski sud je odbio zbog mogućnosti podnositeljice da zatraži ponavljanje postupka pred domaćim sudom.
 
Ova odluka je konačna i dostupna na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku, a nakon prijevoda bit će objavljena na web stranici Ureda zastupnika Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava.
 
Za sve dodatne informacije molim obratiti se na adresu elektronske pošte ured@zastupnik-esljp.gov.hr ili na broj telefona 01/6444 600.

Pisane vijesti