Nova presuda - Romić i drugi protiv Hrvatske

Povreda konvencijskih prava bivših dioničara Croatia banke zbog propusta domaćih sudova da preispitaju odluku Vlade o povlačenju i poništaju njihovih dionica

Europski sud za ljudska prava (dalje: Europski sud) je dana 4. lipnja 2024. donio, a dana 25. lipnja 2024. objavio presudu u predmetu Romić i drugi protiv Hrvatske kojom je utvrdio povredu prava podnositelja na pošteno suđenje i mirno uživanje vlasništva.
 
Podnositelji su bivši dioničari Croatia banke d.d. (dalje: Banka) kojima su odlukom Vlade RH iz rujna 1999. godine o sanaciji i restrukturiranju Banke njihove dionice povučene i poništene te je određeno da se izdaju nove dionice Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga (dalje: Agencija).
 
Podnositelji su pred domaćim sudovima pokrenuli građanske postupke protiv Banke i Agencije, tražeći od sudova da: (a) donesu deklaratornu presudu koja potvrđuje da su oni i dalje imatelji dionica Banke; (b) nalože Agenciji da prenese odgovarajući broj dionica iz svog portfelja na podnositelje. Alternativno, potraživali su naknadu štete u protuvrijednosti dionica. Domaći sudovi su odbili sve tužbene zahtjeve podnositelja te njihove izvanredne revizije i ustavne tužbe.
 
Imajući u vidu da je o istom pravnom pitanju već ranije rješavao u predmetu Project-Trade d.o.o. protiv RH, Europski sud se pozvao na svoja utvrđenja iz te presude od 19. studenoga 2020. u pogledu dopuštenosti i osnovanosti zahtjeva podnositelja. U bitnome, u tom predmetu Sud je smatrao da domaći sudovi nisu ispitali argumente podnositelja o tome jesu li ispunjeni uvjeti za pokretanje postupka sanacije, te da odluka Vlade nije bila podvrgnuta sudskoj kontroli, pa im je stoga povrijeđeno pravo na pristup sudu (čl. 6. Konvencije). Nadalje, Sud je smatrao da podnositeljima nije pružena prilika učinkovito osporiti navedenu odluku Vlade, čime je miješanje bilo nezakonito, protivno čl. 1. Protokola br. 1. uz Konvenciju, ne ulazeći pritom u daljnje razmatranje je li Odluka bila u općem interesu i je li postignuta pravična ravnoteža između općeg interesa i prava podnositelja.
 
Europski sud je svakom od podnositelja i kućanstava dosudio 2.800 eura naknade za nematerijalnu štetu te svim podnositeljima zajednički 2.550 eura za troškove i izdatke pred Europskim sudom, dok je odbio njihov zahtjev za nadoknadom materijalne štete.
 
Ova presuda je konačna i dostupna na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku, a nakon prijevoda bit će objavljena na web stranici Ureda zastupnika.
 
Za sve dodatne informacije molimo obratiti se na adresu elektronske pošte ured@zastupnik-esljp.gov.hr ili na broj telefona 01/6444 600.

Pisane vijesti